Liten doft av guld .....

.....kändes efter vinsten hemma mot topplacerade AIK. Men den aningen av gulddoft försvann igen efter matchen mot Gefle. Satt på en stekhet balkong i Pula , Kroatien och drack inhemsk Pivo (öl på kroatiska). Dottern skickade sms med besked om vad som hände i matchen. Efter första halvlek som var lyckan total och man började snacka guld, äntligen har vi fått två anfallare som leverar, som gör mål, som VILL kriga för sitt lag. Afonso är för mig glömd, rent ut sagt skönt att bli av med honom och få in pengar til kassan, någon mer viljelös figur har sällan skådats på Stadion. Lycka till i Holland.

När sedan Gefle började panga in mål på mål i andra för att sedan vinna på straff i 80:e minuten så undrade man verkligen vad som hände. Gick inte för mig att förstå där jag satt på min stekheta balkong i Pula. Jag tog bort alla sms och korkade upp en Pivo till. Slog det ifrån mig direkt , ville inte förstöra min semestervecka på denna fina badort. Shit happens, idrott är så ibland.....Jo jo , det kan man ju tycka. Men sanningen är enkel, MFF som leder med 3-0 i halvlek skall inte förlora mot något lag i allsvenskan, speciellt inte mot ett lag som Gefle.

När jag kom hem såg jag matchen på tv, dottern hade lyckats spela in den på hårddiskspelaren (Tack dottern). Det jag såg var både lugnande och oroande. Man kan konstatera att MFF i nu läget känns som ett lag under uppbyggnad. Anfallet känns bra, med Jonathan och Junior. Två spelare som kämpar för laget , har rutin och vilja och leverar, de gör mål. Lägg där till en "coming man" som Pode och en på väg tillbaka Skoog som skall vara återställd och tränar för fullt. Ser bra ut.

Mittfältet är bra när alla är friska, nyckelspelare heter självklart Jari, med honom mot Gefle hade vi enkelt spöat dem med säg 5-1 , 5-2 någonting, detta är jag helt säker på. Anders A som ersättare duger helt enkelt inte enligt mitt sätt att se det. Han kan göra bra grejer, men har inte kämpaglöd tillräckligt, kan inte gå in och kriga som satan på mitten för att döda motåndarnas offensiv, springer mest o lullar i samma tempo, ganska lik Anders S i Elfsborg som gör likadant. Detta syntes tydligt i matchen mot Gefle där han var helt osynlig i andra halvlek när Gefle trummade på. I detta läge skall de två  innermittfältarna tag i sitt lag, jaga skiten ur deras konstruktiva spelare , skava lite på hälarna, ta ett gult för att få deras nyckelspelare ur balans. Detta klarar inte Anders A och Daniel kan inte göra allt själv. Ok nu hade Jari kanske inte gjort detta, men hans spel är av en annan dimension, han kan hålla i bollen , skapa chanser och spela bollen på ytor som J och J kan utnyttja. MFF måste ha Jari på planen och samtidigt hitta en ny lösning på ersättare till honom.
Angående Daniel så  är han vår bäste defensive mittfältare med enorm arbetskapacitet, en krigare o kämpe av rang. Borde fått spela mer i VM tycker jag.


Yttermittfältet är så där, Yksel har väl varit stabilast denna säsong, Emil har inte riktigt kommit igång, men han kommer var så säker. Behrang har gjort riktigt bra insatser stundtals och kanske kan utvecklas till en stor spelare, Jon-Inge skall spela back därmed basta, Pode har gjort inhopp som yttermittfältare , tycker dock att han är bäst som anfallare. Hasse M har mest varit skadad o suttit på bänken, han visade dock förra säsongen att han kan.

Försvaret har inte varit bra och är i dagsläget lagets svagaste länk. Gabriel visar bra takter och ett otroligt lugn, pratar dock bara portugisiska, och kan ej kommunisera med de andra som tex Jonas i mål. Detta såg vi i 3-3 målet mot Gefle där man såg att de inte kunde prata med varandra och avgöra vem som skulle ta bollen, detta duger inte när man har en hungrig anfallare i ryggen. Han skall nu enligt uppgift hårddrillas i svenska fotbollstermer, detta är bra och måste gå snabbt. Kanske man kunde börja med att han lär sig att när Jonas skriker " MIN" så låter han den vara, och när Jonas skriker "RENSA" så slår han undan den. Bara ett förslag.
Olof är väl stabil men kanske man kan tycka att han borde dominera mer där bak, ta ett snack med Patrick A, han vet hur det skall gå till. Ulrik och Jädler har varit bra framåt men inte övertygar i defensiven. Känns bra att i kvällens match få se Jon-Inge på sin högerbacksplats och Ulrik på vänster. Man måste hitta en säkerhet, en stabilitet att luta sig mot när motståndarna får spring i benen. De uppenbara markeringsmisstag som begicks mot Gefle på minst 2 av målen får inte förekomma.

Gällande målvakterna så kändes det väl naturligt att jonas skulle bli förste målvakt, MFF:s värvning av honom tolkar jag som en klar vilja att ersätta Asper som förste målvakt, Asper har gjort några grova misstag för mycket för att ingå i MFF ny storsatsning. Nu får ju Prahl en bra målvakt till sig i Norge, bra för honom, Lycka till Asper!
Håkan Svensson som reservmålvakt är bra. Och Johnny Fedel tillbaka, snart 40 år, Jättekul och säkert bra för de övriga två målvakterna. Välkommen him Johnny!

Alltså får vi ordning på försvaret, får vi ha Jari på planen och samtidigt hitta en ersättare för honom som back up, inom laget eller utifrån (dock heter denna lösning ej Anders A) så kan det bli en riktigt rolig höst där vi säkert skall hitta den där doften av guld igen.

VM + spännande värvningar

Nu har man sett det mesta av VM och kan väl konstatera att Sveriges insats blev väl vad man väntat. Att gå vidare från gruppen är i mitt tycke helt godkänt. Speciellt med tankte på det lag vi har haft i detta VM. Endast 4 spelare är av riktigt högt internationelt snitt, Zlatan, Henke, Ljungberg o Isaksson . Vi saknar och har saknat ett mitt fält som duger. Anders Svensson o Linderoth duger inte i yttersta eliten , de kommer aldrig upp i samma klass som Stefan Swartz och Jonas Thern var i VM 94.  När dessutom försvarspelare som Lucic och Mellberg spelar på nybörjarnivå och vi helt saknade en högerback (Alexandersson som är mittfältare fick hoppa in där - o gjorde så bra man kan begära) kan man inte vänta sig stordåd.

Hoppas och tror att Italien vinner finalen, de har visat fram ett riktig gedigt spel i detta VM, Brasilien som skulle glassa fram till finalen för att sedan klacka hem vinsten fick en välbehövlig näsbränna , divorna behöver börja kämpa för sitt lag om de skall vinna.

De riktiga soporna i detta VM har varit media, speciellt kvällspressen och de flesta Stockholmsbaserade Journalisterna. Först höjdes laget till skyarna och alla var så bra så bra (utom Zlatan som de hatar och ständigt skriver lögner och förtal om) . Tyskland i 8-delsfinalen var ingen match , det skulle vi klara. När sedan det gick som det gick. Vårt usla försvar skänkte bort 2 mål, och det var kört så var samma lag inte värt något längre. Lagerbäck skulle minsann avgå på stört och alla möjliga figurer var i princip reda klara som efterträdare.
Patetiskt var ordet om medias insats.
Backe och Hedman + Fjellström är de få man orkade lyssna till. SVT:s  kvinnliga experter fick man ju utslag av.......usch!

OCH : Jag skiter i vad aftonpesten och expressjönsarna + Malin på Svt  säger !    Zlatan é bäst !!!


MFF har sålt Afonso och det är inget som känns tungt, killen vill ju inte spela fotboll, inte i MFF i alla fall, hoppas för hans egen del att han visar lite mer go i sitt nya medelmåttiga Holländska lag. Jag önskar honom all lycka, men mitt tips är att han aldrig kommer att nå de stora lagen i europa. Han har kunnandet men inte rätta viljan.
De anfallare MFF hitills värvat istället, Junior och Jonathan känns mycket spännade. Rutinerade , hungriga på att visa vad de kan. Skall bli kul att se när det drar igång igen. Kanske de göra nögra strutar i dagens träningsmatch i Danmark...........nä nu kom solen igen........